Dulje od stoljeća Društvo kulturno-umjetničkog stvaralaštva Mendula bavi se očuvanjem tradicijskog nasljeđa i kulturnog sjaja Medulina i okolice. Tijekom minulih stotinjak godina mnoštvo je entuzijasta ostavilo svoj trag u očuvanju bogate ostavštine kroz pjesmu, slike, glazbu i ples.

Osnovu Društva danas čini više od sto pedeset članova, uglavnom djece, u raznim sekcijama i grupama na čelu kojih su stručni ljudi, redom profesori, glazbenici i koreografi.
Nit vodilja Mendule bila je i ostala želja za očuvanjem identiteta i kulturnoga sjaja, te želja da se od zaborava sačuva bogata povijest i tradicija Medulina.

Upravo iz tog razloga Mendula ostvaruje odličnu suradnju sa ustanovama unutar i izvan Medulina koje se bave srodnim i sličnim aktivnostima, brojna gostovanja na području Hrvatske, ali i izvan granica, te objavljuje zbirke, knjige i audio materijale.

Mađarska, Italija, Engleska samo su neke od zemalja u kojima su gostovali članovi Mendule.

Ono što Mendulu čini posebnom jest širok splet aktivnosti i otvorenost za svaku suradnju i svakog novog člana, a zajedničko svim članovima i svima onima koji će to tek postati jest iskrena želja da budemo ponosni i da promoviramo ono što je naše i što nam je ostavljeno u nasljeđe od naših predaka kako bi i mi imali što ostaviti našoj djeci u dotu.

Krajem 19. i početkom 20. stoljeća Medulin doživljava jači razvoj, a o  pogodnostima Medulina najbolje govori činjenica da je austrijska vlast početkom 20. stoljeća odlučila u medulinskom zaljevu izgraditi trgovačku luku povezanu željeznicom. Turistički potencijal bajkovitog mjesta prepoznao je i tadašnji vlasnik Brijuna, P. Kupelwieser, te kupio najljepše dijelove medulinske obale. Zbog malarije, rata i ostalih okolnosti, nijedan od projekata nije ostvaren.

lim-gl-1912

U vrijeme narodnog preporoda, u godinama neposredno pred I. svj. rat svi su se mještani uključivali u rad na nacionalno-političkom, kulturno-društvenom i gospodarskom polju. Prvo selo na Puljštini u kojem je osnovana narodna čitaonica 1891. godine bio je upravo Medulin, a bio je i  jedino selo u kojem je djelovalo sokolsko društvo.

Medulinski Sokol osnovan je 1911.g., u okviru kojeg 1912.g. počinje s radom limena glazba, a 1913.g. i muški pjevački zbor. Za medulinskog Sokola dr. Ivan Zuccon je 1912.g. spjevao Himnu medulinskom Sokolu („Zdravo, braćo sokolovi“) koju je za muški pjevački zbor i za limenu glazbu uglazbio Matko Brajša – Rašan.

lim-gl-2

Tih prijeratnih godina djelovalo je mnogo društava kao npr.: Posujilnica ili kreditna zadruga, društvo Konzum, Ribarska zadruga, te Društvo za poljepšavanje Medulina koje je svojim aktivnostima ugostilo prve turiste.

Kulturno-političke i društvene aktivnosti u Medulinu ponovno oživljuju krajem II.svj. rata.
Tako u sastavu Seljačke sloge već krajem rata djeluje ženski pjevački zbor, a uz folklor koji je započeo sa svojim radom 1944. godine 1946.g. započinje s radom i mješoviti pjevački zbor koji je s prekidima djelovao do sredine osamdesetih godina.

zagreb-kph

Osim poduzeća Medulinska rivijera osnovanog 1968.g. koje je potaklo obnovu mjesta i orijentaciju ka turističkom razvoju, kulturnom životu Medulina doprinijela su i djelovanja limene glazbe, Medulinske klape i KUD-a Medulin sa svojim aktivnostima.

U sastavu ogranka Seljačke sloge, limena glazba ponovno je otpočela s radom 1958.g. i održala se do danas uz određene prekide i poteškoće.
Medulinska je klapa u trideset godina svog neprekidnog djelovanja (1966.g. -1996.g.) postigla zavidne uspjehe kako na domaćim tako i na stranim pozornicama i ostavila trajni trag na nosačima zvuka.

KUD Medulin krajem sedamdesetih godina organizira i glazbenu poduku djece (glazbeni tečaj) na glasoviru, harmonici i gitari, a osim tih aktivnosti organiziran je i folklor i mješoviti pjevački zbor. Nakon nekoliko godina to je djelovanje prekinuto što zbog financijskih što zbog drugih poteškoća, da bi osnutkom Društva kulturno-umjetničkog stvaralaštva  Mendula 1993.g. neke aktivnosti ponovno oživjele.